Психолог: Ако хората в Хитрино не получат помощ на време, трудно ще се съвземат 14 декември 2016, сряда


Психолог: Ако хората в Хитрино не получат помощ на време, трудно ще се съвземат 14 декември 2016, сряда

Психолог: Ако хората в Хитрино не получат помощ на време, трудно ще се съвземат 14 декември 2016, сряда / 14:49; Коментари: 0 Tweet Send to Kindle Психолог: Ако хората в Хитрино не получат помощ на време, трудно ще се съвземат БНР Случилото се в Хитрино е масово критично събитие, което поражда дълбоки промени в общността, създава дълбоки колективни чувства на скръб, безпомощност, травма и депресия, които са напълно нормални. Това каза за Радио „Фокус“ Десислава Георгиева, психолог, специалист и преподавател по кризисна интервенция. „Със сигурност след като хората са получили необходимата медицинска помощ и са разбрали какво точно се случва, идва мястото на спешната психологическа помощ, която е изключително важна.

Както много пъти сме споделяли, аз и моите колеги, едно много силно травматично събитие въздейства в голяма степен на психиката. За съжаление, то оставя дълготрайни последствия, ако не е преработено и засегнатият човек не е получил подходящата подкрепа навреме“, подчерта Десислава Георгиева.

Тя обясни, че психолозите, които работят с хората от Хитрино, трябва да се опитат да поставят позитивния акцент върху наученото, какво им е помогнало да излязат от ситуацията, защото безспорно всяко критично събитие ни учи на нещо. Георгиева допълни, че спасителите на място, рискуващи живота си, също имат нужда от психологическа подкрепа. Георгиева увери, че от Дружеството на психолозите в България са готови да помогнат на хората в Хитрино.