Какво се случва, когато в центъра на критичното събитие има дете?


Какво се случва, когато в центъра на критичното събитие има дете?

В Сливен 11 психолози и експерти на Агенцията за закрила на детето започват работа с педагозите и учениците в училището, където бе убита 15-годишната Симона. Дните до сряда са обявени за присъствени, но не учебни за децата от Професионалната гимназия по икономика. В града е обявен ден на траур.

Още по темата: Убиецът от училището в Сливен е жив и подсъдим Нож, куршуми и смърт в сливенско училище На 6 ноември 28-годишният Димитър Иванов нападна с нож 15-годишна ученичка, психолог и свой връстник в двора на Професионалната гимназия по икономика в Сливен, след което се простреля с газов пистолет. Момичето загина, погребението й е днес от 13.30 часа.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Ева Жечева съобщи пред БНР, че днес се очаква извънредна родителска среща, на която ще присъстват и експерти от агенцията.

Да се овладее паниката и стресът, който може да заплаши децата. Ще бъде разпоредена проверка по осигуряването на охраната на училището. Много важно е да се работи с органите за закрила като социални и образователни органи, каза Жечева. Мисля, че ще бъдат планирани адекватни действия, които ще ни помогнат да бъдем и по-адекватни на нуждите и потребностите на децата, добави тя.

Директорът на гимназията Лиляна Тодорова заяви, че към момента е по-важно да бъде стабилизирано психологическото състояние на учениците, като подкрепата от специалисти ще продължи докогато е необходимо. Според нея темата за охраната на учебното заведение не стои на дневен ред.

Десислава Георгиева, специалист по кризисна психологическа помощ обясни, че в ситуации като тази в Сливен, психолозите трябва да подходят много внимателно.

„Начинът, по който се справят децата и евентуално неуспешното справяне може да се отрази на функционирането им за дълъг период напред. Помощта трябва да е бърза и в никакъв случай да не е насила“, смята експертът.

28-годишният Димитър Иванов, извършил нападението, вчера е бил изписан от болницата и е бил задържан в следствения арест, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура Руси Русев. Наложена му е 72-часова мярка „задържане под стража“. След изтичането й ще бъде поискана постоянна мярка за задържане под стража, каза прокурорът.

Прокуратурата в Сливен му повдигна обвинения за предумишлено убийство и опит за убийство. Първото обвинение е за убийство с особена жестокост, а второто – за опит за убийство на повече от един човек.