Как влияе липсата на достатъчно сън върху изпълнението на различни дейности?

Представяме Ви обобщено мнението на клиничния психолог и специалист по съня Майкъл Бреус - "The Sleep Doctor"


Как влияе липсата на достатъчно сън върху изпълнението на различни дейности?

"Има няколко области, където липсата на качеството и количеството на съня може да повлияе на представянето ви", казва Бреус. "Тези аспекти са количествено измерими."

По-малко "гориво" за работата на организма

"Намалената енергия в резултат на лишаване от сън (по-специално фаз 3 и 4 от NREM съня) намалява складирането на гликоген в организма", казава Брус. - Без "гориво в резервоара" се изчерпват резервите на гликоген(1) в организма.

Влошаване качеството на вниманието и паметта Ако работата ви е свързана с дейност, която изисква максимална концентрация на вниманието, или извършвате дейност при която е необходим добър вижиланс (будност на съзнанието) и сте се лишили от сън или сънят ви не е с добро качество пониженото внимание е едно от последствията. "Изпълнението ви при визуално проследяване е нарушено поради лишаване от сън", казва Майкъл Бреус. Има линейна зависимост между качеството на съня и работната памет - лошото качество на съня означава влошени способности на работната памет.

Намалена точност на изпълнението Бреус отбелязва, че координацията на работата между ръцете и очите (качеството на връзката стимул-реакция) е пряко свързана с лишаване от сън. Когато спите по-малко, координацията страда, точността на изпълнението намалява.

вземане на решения "Проучванията показват, че хората, лишени от сън, са склонни да поемат повече риск при взимането на решения, без да се интересуват от това какъв е, поради което ненужно поемат излишни рискове", казва Бреус.

Влошаване на настроението Колкото по-малко спим толкова по-често изпитваме негативни настроения - става ме раздранителни, по-чувствителни към дребни неща, по-лесно попадаме в конфликтни ситуации.

  1. Гликогенът е животинският аналог на нишестето. Образува се в черния дроб и мускулите. Гликогенът е резервно хранително вещество, което се намира в най-голямо количество в клетките на черния дроб и мускулите. В цитоплазмата на клетките се среща във вид на гликогенови зърна. Когато нуждите от глюкоза в клетките и организма се повишат, например при физическа работа, започва разграждането на гликогена и освобождаването на глюкоза в клетките, а оттам и в кръвта на животинския и човешкия организъм. Източник Уикипедия Десисислава Георгиева, авиационен и кризисен психолог, фамилен терапевт в системен подход, EMDR практик