Коронавирусът - колко лесно една "защитена" среда се превръща във враждебна

Дружеството на психолозите се включва с кризисна подкрепа за хора, които се нуждаят публикувано на 16.03.20 в 10:30


Коронавирусът - колко лесно една "защитена" среда се превръща във враждебна

Секцията по кризисна интервенция към Дружеството на психолозите предложи помощ на хора, които се нуждаят от подкрепа заради кризата с коронавируса. Вече има хора, които имат осъзнатата потребност да ни потърсят и да поговорят. Помощта е безвъзмездна, хората не бива да се притесняват, че трябва да заплащат, уточни пред „Хоризонт” психологът Десислава Георгиева. Има ли съпротива срещу отнемането на права заради извънредната ситуация с Covid-19? Психологът съветва да не възприемаме мерките като отнемане на нещо.

„В момента дори не трябва да го разглеждаме в светлината на отнемане на нещо, идеята е по-скоро в предпазване и добра инвестиция в нашето здраве и в бъдещето на децата ни. Ние свикнахме да живеем в един комфорт, който никой не си мислеше, че ще бъде нарушен по някакъв начин – това да имаме достъп до абсолютно всичко, да живеем в рая на земята, въпреки че доста от нас бяха недоволни от ежедневния живот. Изведнъж, когато почва да ни се ограничава кръгът на функциониране, започваме да изпитваме липси от елементарни неща, които изобщо не сме си представяли, че ще ни липсват. Това е вече необичайна ситуация, на която пък ние най-нормално реагираме.”

Презапасяването е нормална реакция, свързана с оцеляването, смята психологът. „Това е абсолютно релевантно и е част от начина човек да се справи с нещо, което излиза извън обичайното. Нещо, което е чисто базисно и присъщо на човека.”

Кое е различното на сегашната ситуация в сравнение с други вируси?

„В началото информацията течеше по посока, че това е грипоподобен вирус, даже по-невинен от грипния вирус, акцентът беше върху втората вълна на грипната епидемия. А всъщност се оказа непозната заплаха, за която ние нямаме информация какво представлява, колко ще продължи, как да лекуваме. Всъщност се оказа, че влезе във фокуса на вниманието ни и тази олекотена нагласа, че е нещо съвсем невинно, почна може би да ни играе лошата шега и ни създаде усещането, че „какво толкова, ще мине и отмине за един-два дена, за пет дена”. Факт е, че това не е така и ще трябва да пренастроим ежедневието си”, коментира Десислава Георгиева.

Добрата новина е, че сме много адаптивни същества. Може би ще си научим уроците и ще станем по-отговорни, изтъкна психологът. „Към себе си и може би към природата, защото ние всеки ден преживяваме необичайни климатични явления. Един от големите уроци за мен е за ни направи отговорни за собственото си оцеляване, към това да бъдем сензитивни как много лесно една защитена среда може да стане враждебна. И да мислим малко по-дългосрочно как бихме могли да предпазим себе си и всички важни хора около нас”, коментира Десислава Георгиева. https://www.bnr.bg/horizont/post/101241261 Снимка ЕПА/БГНЕС